Asociace muzeí a galerií v České republice

Asociace muzeí a galerií ČR
6. 6. 2017

Zveřejňování smluv o výpůjčce v Registru smluv

Zdeněk Kuchyňka
II. místopředseda AMG
 

            Na základě dotazu Galerie Středočeského kraje, p. o., ke zveřejňování smluv o výpůjčkách na portálu Ministerstva vnitra, jejichž obsahem jsou i pojistné hodnoty děl, která se půjčují, což je v rozporu s ustanovením § 9 odst. 1 písm. a) zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, které ukládá zajistit ochranu sbírky před krádeží a vloupáním, odbor eGovermentu Ministerstva vnitra sdělil toto:

            „Tyto smlouvy se na portálu Ministerstva vnitra zveřejňují, ale před zveřejněním lze s odkazem na § 3 odst. 1 zákona č. 340/2015 Sb., o registru smluv, § 12 zákona č. 106/1999 Sb., informační zákon, a § 9 odst. 1 písm. a) zákona č. 122/2000 Sb., muzejní zákon, příslušné části smlouvy vyloučit ze zpřístupnění.“

            To znamená, že je možno anonymizovat veškeré údaje a informace, které by byly návodné ke krádeži a vloupání. Takže v případě smlouvy o výpůjčce může být anonymizován ten, kdo si věc půjčuje, doba trvání výpůjčky (od – do) a jejího transportu, její hodnota, příloha se soupisem zapůjčených sbírkových předmětů, bezpečnostní opatření v instituci vypůjčitele a samozřejmě i podpis druhé smluvní strany.

            V podstatě totéž uvedlo Ministerstvo kultury ve sdělení z 20. 4. 2017 k dopisu AMG a dopisu statutární náměstkyně hejtmana pro Liberecký kraj. Doporučuje nestátním organizacím citlivé údaje ve smlouvách o výpůjčce anonymizovat, nebo je učinit součástí příloh, které zveřejněny nebudou. Podle  sdělení, které připravil Odbor movitého kulturního dědictví, muzeí a galerií se muzeí a galerií , se povinnost zveřejňovat smlouvy v registru netýká státních příspěvkových organizací tam, kde se na ně vztahuje výjimka podle § 3, odst. 2, písm. f) zákona č. 340/2015 Sb.. Podle tohoto paragrafu se povinnost zveřejňovat smlouvy prostřednictvím registru smluv nevztahuje na smlouvy, objednávky a faktury, které se týkají činnosti orgánů, jejich členů a organizačních složek státu uvedených v § 8, odst. 3 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů a činnosti správců jejich kapitol. Příspěvkové organizace ministerstev ale podle mne nelze považovat za orgány, jejich členy či organizační složky státu. Naopak v § 2 zákona č. 340/2015 Sb. odst. 1, písm. c) je výslovně uvedeno, že Prostřednictvím registru smluv se povinně uveřejňuje soukromoprávní smlouva, jakož i smlouva o poskytnutí dotace nebo návratné finanční výpomoci, jejíž stranou je
c) státní příspěvková organizace.

            Podle mého názoru se tedy státem zřizovaná muzea a galerie musejí chovat stejně jako ta, která zřizují územní samosprávné celky.

            A ještě jedna zajímavost týkající se účelu registru smluv, jehož přijetí bylo zdůvodňováno transparentností hospodaření s veřejnými prostředky a zabránění korupci. Podle vyjádření odboru eGovermentu Ministerstva vnitra totiž registr smluv neslouží k tomu, aby bylo možno kontrolovat, jak se nakládá s veřejnými finančními prostředky, ale: „Registr smluv jako informační systém veřejné správy  slouží k uveřejňování smluv podle zákona č. 340/2015 Sb.“ (e-mail odboru eGovermentu Ministerstva vnitra autorovi tohoto textu z 6. ledna 2017).


Zpráva vyjde ve Věstníku AMG 3/2017.

 

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Péče o zvukové kulturní dědictví

15.–16. října 2024 / Ostrava / Národní zemědělské muzeum Ostrava – Muzeum potravin a zemědělských strojů

Přijímáme přihlášky do dalšího ročníku kursů!

Již zítra 17. května 2024 začíná FMN 2024!

Výsledky 5. ročníku soutěže

6. června 2024 od 11.00 hodin

nahoru

Jak se přihlásit do AMG?

Chcete se stát členem Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s.? Potřebujete získat podrobnější informace o činnosti AMG, formách a možnostech členství, nebo výši členských příspěvků? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Více o přihlášení Kontaktujte nás