Asociace muzeí a galerií v České republice

Asociace muzeí a galerií ČR
11. 3. 2021

Mezinárodní den muzeí na téma „Budoucnost muzeí: Obnova a nové vize"

18. května 2021

 

Každý rok 18. května slavíme Mezinárodní den muzeí. Již mnoho let se u této příležitosti bavíme o tématech, která jsou pro muzejní instituce i jejich návštěvníky aktuální.

Rok 2020 hluboce zasáhl celou společnost a kulturu obzvláště. Muzea a galerie byly více než 70 % roku uzavřená a mnohá stojí na hraně přežití.

Jak se vyrovnat s následky pandemie covid-19? Mnozí z nás hledají a nacházejí nové cesty.

ICOM v roce 2021 tématem Budoucnost muzeí: Obnova a nové vize vyzývá odborníky i veřejnost, aby vytvářeli, představovali si a sdíleli nové postupy, hodnoty, nové obchodní modely a inovativní řešení sociálních, ekonomických a environmentálních problémů současnosti.

Kulturní sektor patří mezi nejvíce zasažené, s krátkodobými i dlouhodobými vážnými ekonomickými, sociálními a psychologickými důsledky. Tato krize však také posloužila jako katalyzátor zásadních inovací, které již probíhají. Jedná se zejména o zvýšené zaměření na digitalizaci a vytváření nových forem zkušeností a způsobů jejich sdělování.

Nyní je čas přehodnocovat vztah muzeí a galerií ke společnosti, experimentovat s novými či hybridními modely kulturního působení a důrazně znovu potvrdit základní hodnotu muzejních organizací pro budování spravedlivé a udržitelné budoucnosti.

Podrobné informace najdete na webu ČV ICOM: http://icom-czech.mini.icom.museum/budoucnost-muzei-obnova-a-nove-vize-mezinarodni-den-muzei-2021/

Budeme rádi pokud informaci budete sdílet na vašem FB: https://www.facebook.com/ICOMCzechRepublic


Srdečně zdraví
Předsednictvo a sekretariát ČV ICOM

 

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

15.–16. října 2024 / Ostrava / Národní zemědělské muzeum Ostrava – Muzeum potravin a zemědělských strojů

Přijímáme přihlášky do dalšího ročníku kursů!

Již zítra 17. května 2024 začíná FMN 2024!

Výsledky 5. ročníku soutěže

6. června 2024 od 11.00 hodin

17. května až 15. června 2024

nahoru

Jak se přihlásit do AMG?

Chcete se stát členem Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s.? Potřebujete získat podrobnější informace o činnosti AMG, formách a možnostech členství, nebo výši členských příspěvků? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Více o přihlášení Kontaktujte nás