Asociace muzeí a galerií v České republice

Asociace muzeí a galerií ČR
16. 4. 2021

Muzejní a galerijní knihovny – dotazníkové šetření

Vyplňte, prosím, nejpozději do 15. května 2021

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolujeme si Vás požádat o podporu projektu, jehož cílem je poskytnout širší veřejnosti informace o Vaší muzejní či galerijní knihovně. Data získaná formou dotazníkového šetření budou využita při přípravě propagační publikace o knihovnách muzeí a galerií. Uvítáme také podporu s přípravou sazby publikace, jejího tisku a distribuce. 

Prosíme vedení jednotlivých muzeí a galerií o podporu při poskytnutí informací o knihovnách svých institucí v tomto dotazníku nejpozději do 15. května 2021.

Odkaz na dotazník: https://forms.gle/dsZGGGmUyTCob61E7


Popis projektu:

Knihovnická komise AMG dlouhodobě organizuje spolupráci mezi muzejními a galerijními knihovnami na celostátní úrovni a svými aktivitami přispívá ke zvyšování profesního růstu svých členů. Naším současným cílem je zviditelnit činnost knihoven muzeí a galerií v rámci jednotlivých regionů i celé České republiky a upevnit tak jejich postavení mezi dalšími typy knihoven. Zamýšlená publikace bude též propagací muzeí a galerií, jejichž plnohodnotnou součástí tyto knihovny jsou. Knihovny muzeí a galerií jsou významnou spojnicí při spolupráci s dalšími paměťovými institucemi a vědeckou a akademickou obcí.

Fondy knihoven muzeí a galerií v České republice obsahují v současné době více než 8,5 milionu dokumentů s významným podílem unikátů v oblasti historických, speciálních a regionálních fondů. O tyto fondy pečuje více než 200 veřejnosti přístupných knihoven muzeí a galerií, v nichž je zaměstnáno 315 pracovníků (celkem 200 kvalifikovaných knihovníků). 

Cílem připravované propagační publikace je představit jednotlivé knihovny muzeí a galerií České republiky, prezentovat základní údaje o těchto knihovnách, jejich služby, digitální knihovny a online katalogy a složení odborných, regionálních, historických a speciálních fondů včetně vybraných unikátů.

Údaje o jednotlivých knihovnách shromáždí Knihovnická komise AMG na základě Google dotazníku distribuovaného krajskými zástupci v jednotlivých regionech. Realizace projektu je předpokládána ve dvou formách, a sice v podobě elektronické a následně tiskem vydané publikace. Publikace bude rozdělena podle regionů, v jejich rámci budou knihovny uváděny abecedně podle místa sídla a pod hlavičkou své mateřské instituce. Údaje o jednotlivých knihovnách včetně barevných fotografií budou zveřejněny na jedné straně publikace, velkým knihovnám muzeí a galerií (převážně z institucí zřizovaných MK ČR) bude poskytnut větší prostor.  
 

Dějiny muzejních knihoven sahají do druhého desetiletí 19. století, kdy vznikla tři velká muzea a souběžně také jejich knihovny: v roce 1814 byla založena společně s muzeem Knihovna Slezského zemského muzea, v roce 1817 Knihovna Moravského zemského muzea a v roce 1818 Knihovna Národního muzea. Také většina knihoven regionálních muzeí byla zakládána spolu s muzei od druhé poloviny 19. století. V řadě míst tak muzejní knihovny existovaly dříve než knihovny veřejné.

Charakteristickým znakem knihoven muzeí a galerií jsou kromě odborných (studijních) fondů také historické, speciální a regionální fondy. Kromě tradičních činností v oblasti akvizice, zpracování, uložení a služeb pracovníkům muzeí a galerií a badatelům z odborných, akademických i laických kruhů pečují tyto knihovny o rozsáhlé sbírkové fondy, nabývané v souladu s cílem muzeí sbírat a uchovávat památky. Právě složení i rozsah fondů a s nimi související služby definují knihovny jako plnohodnotné útvary uvnitř mateřských institucí i jako důležitou součást sítě veřejných knihoven.

Činnost knihoven muzeí a galerií se také stále více zaměřuje na využití nových informačních technologií, digitalizaci dokumentů, online služby a využití sociálních sítí, které jsou v současné době akcentovány a vyhledávány laickou i odbornou veřejností i akademickou sférou.

Za výkonný výbor Knihovnické komise AMG
PhDr. Štěpánka Běhalová, Ph.D.
předsedkyně komise
E-mail: behalova@mjh.cz

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Péče o zvukové kulturní dědictví

15.–16. října 2024 / Ostrava / Národní zemědělské muzeum Ostrava – Muzeum potravin a zemědělských strojů

Přijímáme přihlášky do dalšího ročníku kursů!

Již zítra 17. května 2024 začíná FMN 2024!

Výsledky 5. ročníku soutěže

6. června 2024 od 11.00 hodin

nahoru

Jak se přihlásit do AMG?

Chcete se stát členem Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s.? Potřebujete získat podrobnější informace o činnosti AMG, formách a možnostech členství, nebo výši členských příspěvků? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Více o přihlášení Kontaktujte nás