Asociace muzeí a galerií v České republice

Asociace muzeí a galerií ČR
15. 3. 2024

Společné prohlášení zástupců AMG, ČV ICOM a RG ČR

Vyjádření podpory slovenským kulturním institucím

 

Společné prohlášení zástupců Asociace muzeí a galerií České republiky, Českého výboru ICOM a Rady galerií České republiky

Zástupci Asociace muzeí a galerií České republiky (pod vedením předsedkyně Ireny Chovančíkové), Českého výboru ICOM (pod vedením předsedkyně Giny Renotière) a Rady galerií České republiky (zastoupené místopředsedou Janem Smetanou) vyjadřují tímto prohlášením své krajní znepokojení nad politicky motivovanou snahou o „transformaci” kulturních institucí na Slovensku, a zvlášť veřejnoprávní televize a rozhlasu RTVS, na kterou je v současné době vytvářen enormní tlak.

Signatáři této výzvy současně vyjadřují svou plnou podporu odborným pracovníkům a zaměstnancům uvedených institucí, konkrétně pak i profesním svazům, které usilují o zachování nezávislosti slovenské kultury a médií.

Podporujeme Slovenský komitét ICOM, Zväz múzeí na Slovensku a Radu galérií Slovenska coby organizace, jejichž názor by neměl být obcházen a vylučován v jednáních a rozhodování o otázkách kultury Slovenské republiky.

Spolu s výše uvedeným prohlášením se pak touto cestou připojujeme k výzvě na ochranu RTVS před nedemokratickými a proti svobodě namířenými politickými pokusy o ovládnutí slovenského veřejnoprávního rozhlasu a televize. 

Asociace muzeí a galerií České republikyČeský výbor ICOM a Rada galerií České republiky jsou blízkými partnery Slovenského komitétu ICOM, Zväzu múzeí na Slovensku a Rady galérií Slovenska. Tyto profesní organizace pojí úzké pracovní vztahy, což ostatně dokládá i Memorandum o vzájemné spolupráci uzavřené mezi českými a slovenskými partnery.

V pátek 15. března 2024 proběhla v Kunsthalle Bratislava společná tisková konference za účasti zástupců českých a slovenských profesních organizací.


Irena Chovančíková, předsedkyně AMG
Asociace muzeí a galerií České republiky
E-mail: amg@cz-museums.cz   

Gina Renotière, předsedkyně ČV ICOM
Český výbor ICOM
E-mail: renotiere@muo.cz

Jan Smetana, místopředseda RG ČR
Rada galerií České republiky
E-mail: juza@gvuo.cz 

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Přijímáme přihlášky do dalšího ročníku kursů!

Již zítra 17. května 2024 začíná FMN 2024!

Výsledky 5. ročníku soutěže

6. června 2024 od 11.00 hodin

17. května až 15. června 2024

nahoru

Jak se přihlásit do AMG?

Chcete se stát členem Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s.? Potřebujete získat podrobnější informace o činnosti AMG, formách a možnostech členství, nebo výši členských příspěvků? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Více o přihlášení Kontaktujte nás