Asociace muzeí a galerií v České republice

Asociace muzeí a galerií ČR
19.4.2024

Mezinárodní den muzeí 2024

Muzea pro vzdělávání a výzkum


Mezinárodní den muzeí se v roce 2024 zaměří na téma „Muzea pro vzdělávání a výzkum“

V roce 1977 určila Mezinárodní rada muzeí ICOM 18. květen jako Mezinárodní den muzeí. Cílem bylo zvýšení povědomí veřejnosti o úloze muzejních institucí ve společnosti. 

Od roku 2020 se téma MDM stanovuje v souladu s Cíli udržitelného rozvoje OSN. V roce 2024 bude ústředním tématem vzdělávání a výzkum.

Akce a aktivity plánované na oslavu MDM jsou každý rok pořádané 18. května nebo kolem tohoto data a mohou trvat den, víkend či celý týden. Loni se akce zúčastnilo více než 37 000 muzeí ve zhruba 158 zemích světa.

Více informací naleznete na stránkách Mezinárodní rady muzeí nebo na webu Českého výboru ICOM.   


Tisková zpráva 30. výročí ČV ICOM

V pondělí 20. května 2024 proběhne v Historické budově Národního muzea oslava 30. výročí vzniku ČV ICOM, a to v přímé návaznosti na Mezinárodní den muzeí (18. května). Tradici tohoto celosvětového svátku muzejníků založil český muzeolog Jan Jelínek během svého působení coby předsedy celosvětové Mezinárodní rady muzeí, přičemž datum MDM bylo zvoleno na počest otevření hlavní budovy Národního muzea veřejnosti v roce 1891.

Rok 2024 je pro historii Českého výboru ICOM velmi významný, neboť si připomínáme 30. výročí vzniku samostatné organizace ICOM v České republice. Vytvoření dvou samostatných národních výborů Česka a Slovenska proběhlo bez konfliktů a s kultivovaností, jaká je v historii, bohužel, spíše vzácností. Zvlášť v dnešní době, plné mezinárodního napětí a válečných konfliktů, je odkaz slušnosti naší sametové revoluce 1989 a následného rozdělení Československa inspirativní pro celý svět. Ze zahraničí cítíme velký zájem o sdílení tohoto ojedinělého příběhu, příkladného svou mírumilovností.

Samotná oslava dne 20. května 2024 v Historické budově Národního muzea bude zahájena zdravicemi nejvýznamnějších hostů za účasti ministra kultury Martina Baxy. V programu posléze zazní příspěvky související se vznikem ČV ICOM a ICOM Slovensko. Vyvrcholením setkání bude koncert Stamicova kvarteta. Svoji účast již potvrdili prezidentka Mezinárodní rady muzeí Emma Nardi i další významní zástupci české a slovenské muzejní scény.  

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

17. května až 15. června 2024

Muzea pro vzdělávání a výzkum

Školení je zdarma a probíhá v Praze a v Brně

Vyjádření podpory slovenským kulturním institucím

nahoru

Jak se přihlásit do AMG?

Chcete se stát členem Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s.? Potřebujete získat podrobnější informace o činnosti AMG, formách a možnostech členství, nebo výši členských příspěvků? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Více o přihlášení Kontaktujte nás