Asociace muzeí a galerií ČR - Dění v oboru
12. 5. 2009

Mezinárodní den muzeí

18. května 2009

MEZINÁRODNÍ DEN MUZEÍ

tiskové zpravodajství

18. KVĚTEN 2009


V pondělí 18. května oslaví muzea na celém světě Mezinárodní den muzeí. Od roku 1977 se tento významný svátek slaví z podnětu ICOM (The International Council of Museums – Mezinárodní rada muzeí), která působí při UNESCO. Je výzvou k uvědomění si role muzeí v rozvoji společnosti.

Téma letošního dne muzeí zní: „Muzea a turistický ruch“; tisíce muzeí na všech kontinentech budou oslavovat etický, zodpovědný a udržitelný turistický ruch; ukáží jak může kulturní dědictví přilákat turisty; jak může být turistický ruch prospěšný pro místní společenství a naopak.
Jak mohou muzea působit na vytváření nových vztahů mezi návštěvníky a místním společenstvím?
Alissandra Cummins, prezidentka ICOM k tomuto tématu sdělila:
„Je to spojitost s kulturním dědictvím. Kulturní dědictví je naše sdílená identita – jak lidstva, tak společnosti. Zachycuje v podstatě cokoliv, co lidé chtějí vědět o sobě samých, cokoliv v co věří i způsob, kterým to chtějí vyjádřit. Téma „Muzea a turistický ruch“ vyzývá profesionální i dobrovolné muzejní pracovníky ke společným aktivitám s návštěvníky a turisty, chce vytvořit interakci s místním společenstvím, aby mohl být zážitek z vnímání kulturního dědictví přenesen z muzejních zdí ven.“
Rozvoj muzeí je vnímán jako jakási nová destinace pro rozvoj turistického ruchu. ICOM doufá, že
v současné situaci finanční krize pomůže „Etický turistický ruch“ a „Propojení s kulturním dědictvím“ uvést světové společenství zpět do rovnováhy, což je proces, který by mohl být zahájen právě 18. května 2009 Mezinárodním dnem muzeí.
 
Českým výborem ICOM
bylo doporučeno muzeím a galeriím v České republice slavit tento významný svátek ve víkendových dnech předcházejícím 18. květnu, tedy 16. a 17. května; některá muzea a galerie budou slavit přímo 18. května – budou mít tedy otevřeno (většinou výjimečně) v pondělí. Součástí oslav jsou speciální programy jednotlivých muzeí – výstavy, přednášky, dílny pro děti i dospělé, další kulturní programy. Vstup do všech muzeí, která se k oslavám připojí, by v den oslav měl být zdarma.
Již tradičně se při příležitosti Mezinárodního dne muzeí uskuteční vyhlášení Národní soutěže muzeí Gloria musaealis – tentokráte již sedmého ročníku dne 14. května 2009 v Pantheonu národního muzea v Praze. V pátek 15. května pak bude zahájen národní Festival muzejních nocí.

Rok od roku se oslav Mezinárodního dne muzeí účastní stále více muzeí a galerií – v minulém roce se zapojilo více než 20 tisíc muzeí v 90 zemích světa od Austrálie po Zimbabwe – věříme, že letos jich bude ještě více.


Kontakt pro tiskové zpravodajství:
PhDr. Zuzana Strnadová, předsedkyně Českého výboru ICOM
Sekretariát Českého výboru ICOM, Moravské zemské muzeum, Zelný trh 6, 659 37 Brno
Tel./fax: +420 542 210 493
E-mail: icom@mzm.cz; http://www.cz-icom.cz
Muzeum hl. m. Prahy, tel.: +420 224 223 696, e-mail: strnadova@muzeumprahy.cz

Tisková zpráva (35 kB)

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Náměty posílejte nejpozději do 27. listopadu 2023

Termín pro podání žádostí je do 31. března 2023

1.–3. listopad 2022 v Multifunkční kulturní centrum v Hlinsku

4. listopadu 2021 v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.

nahoru

Jak zjistit novinky z oblasti muzejnictví?

Chcete se dozvědět, ve kterém muzeu nebo galerii hledají nové zaměstnance, jaké zajímavé publikace v oboru právě vyšly, anebo jaké putovní výstavy nabízejí české muzejní instituce k zapůjčení? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Muzejní aktuality Kontaktujte nás