Asociace muzeí a galerií ČR - Dění v oboru
25. 5. 2009

Pátrání po kloboucích s erbovními knoflíky

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, 

dovolujeme se na Vás tímto obrátit ve věci speciální sbírkotvorné práce naší instituce. Muzeum Novojičínska vyvíjí vlastivědnou a kulturní činnost v mnoha různých oborech, ale hlavní specifikací je orientace na významově největší sbírku – sbírku klobouků a pokrývek hlavy, která je počítána mezi jedny z největších ve střední Evropě. Tato sbírka má několik různých podskupin, mezi něž patří také dosud opomíjený fenomén dvourohých a třírohých klobouků s erbovními knoflíky. V letošním roce jsme provedli kompletní identifikaci naší sbírky a heraldický rozbor za pomoci předního českého heraldika a ředitele Zemského archivu v Opavě PhDr. Karla Müllera. Podařilo se identifikovat klobouky s erbovními knoflíky kupříkladu hrabat Harrachů, Clam-Gallasů, Waldstein-Wartenbergů, knížat Lobkowiczů a dalších. Vzhledem k výjimečnosti této kolekce jsme se rozhodli požádat o spolupráci při pátrání kolegy v dalších kulturních institucích po podobných sbírkových exponátech. 

Obracíme se tímto na Vás se žádostí o pomoc a zjištění případné existence dalších klobouků s erbovními knoflíky ve Vámi spravovaných sbírkových fondech, zvláště pak zámeckého charakteru. Prosíme o předání této prosby na kompetentní pracovníky a správce sbírkového fondu. Rádi přivítáme jakoukoli další informaci, ať již textovou případně obrazovou. Hlavním spojovacím článkem však musí zůstat klobouk s knoflíkem případně odznakem s erbovní tématikou. Přílohou zasíláme vzor náhledové fotografie vlastních sbírkových exponátů, konkrétně třírohý klobouk kočího arcibiskupa Lva Skrbenského z Hříště s detailem knoflíku. 

Cílem celého pátrání je do budoucna připravit projekt založený na restaurování, identifikaci, fotodokumentaci a prezentaci klobouků s erbovními knoflíky, do kterého bychom tímto rádi zapojili i Vaši organizaci. 

Děkujeme předem za pomoc při pátrání. S pozdravem a přáním příjemného dne, 

 

Radek Polách
zástupce ředitele
Muzeum Novojičínska, příspěvková organizace
Žerotínský zámek v Novém Jičíně
28. října 12
741 11   Nový Jičín
 

 

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Náměty posílejte nejpozději do 27. listopadu 2023

Termín pro podání žádostí je do 31. března 2023

1.–3. listopad 2022 v Multifunkční kulturní centrum v Hlinsku

4. listopadu 2021 v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.

nahoru

Jak zjistit novinky z oblasti muzejnictví?

Chcete se dozvědět, ve kterém muzeu nebo galerii hledají nové zaměstnance, jaké zajímavé publikace v oboru právě vyšly, anebo jaké putovní výstavy nabízejí české muzejní instituce k zapůjčení? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Muzejní aktuality Kontaktujte nás