Asociace muzeí a galerií ČR - Dění v oboru
13. 8. 2009

Pietní shromáždění v Hodoníně u Kunštátu

23.8.2009

Tisková zpráva, 20. 7. 2009, Muzeum romské kultury


V neděli 23. srpna 2009 pořádá Muzeum romské kultury pietní shromáždění k uctění památky obětí holocaustu v místě bývalého protektorátního tzv. cikánského tábora v Hodoníně u Kunštátu.

Akce se koná každoročně v srpnu jako připomínka 21. srpna 1943, kdy byl z tábora vypraven hromadný transport Romů do koncentračního tábora Osvětim II–Březinka, kde většina z nich později zahynula.

Pietní akt bude zahájen v 11 hodin mší svatou přímo v areálu bývalého tábora (dnes rekreační středisko Žalov), kterou povede kněz církve husitské Martin Kopecký. Následně proběhne pietní vzpomínka u památníku romským obětem, který leží v těsné blízkosti hromadných hrobů s ostatky 121 romských mužů, žen a dětí, kteří zahynuli v důsledku katastrofálních ubytovacích, stravovacích a hygienických podmínek, většinou při epidemii břišního a skvrnitého tyfu.


Historie:

Od 2. srpna 1942 do 1. 12. 1943, kdy byl tábor v Hodoníně u Kunštátu zrušen, zde bylo vězněno celkem 1 396 osob, z nichž 207 zahynulo, nejčastěji na zápal a tuberkulózu plic a na břišní tyfus. Areál bývalého tábora dnes slouží jako rekreační zařízení a je v rukou soukromé majitelky. Půdorys tábora je však zachován v téměř nezměněné podobě, dokonce se zachovaly dvě z původních dřevěných budov. Nedaleko areálu vznikl v místě hromadných hrobů památník. Pod dosud viditelnými  terénními vlnami jsou zde od dob tábora uloženy ostatky 121 romských mužů, žen a dětí, kteří věznění nepřežili.

Rasistický teror přežila v českých zemích jen asi desetina z původního romského obyvatelstva. Z celkového počtu asi 5 000 Romů, kteří byli násilně deportováni do vyhlazovacího tábora v Osvětimi, se po osvobození vrátilo do českých zemí pouze 583 Romů. Genocida českých a moravských Romů i německých Sintů tak byla pravděpodobně jednou z nejdůsledněji provedených genocid druhé světové války.  Došlo k téměř  úplnému vyvraždění těchto historických romských skupin. Na území protektorátu i okupovaného pohraničí se dá hovořit o srovnatelné intenzitě pronásledování Romů s pronásledováním Židů.

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Náměty posílejte nejpozději do 27. listopadu 2023

Termín pro podání žádostí je do 31. března 2023

1.–3. listopad 2022 v Multifunkční kulturní centrum v Hlinsku

4. listopadu 2021 v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.

nahoru

Jak zjistit novinky z oblasti muzejnictví?

Chcete se dozvědět, ve kterém muzeu nebo galerii hledají nové zaměstnance, jaké zajímavé publikace v oboru právě vyšly, anebo jaké putovní výstavy nabízejí české muzejní instituce k zapůjčení? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Muzejní aktuality Kontaktujte nás