Asociace muzeí a galerií ČR - Dění v oboru
16. 11. 2009

Muzeum K-S 14 v Králíkách na Orlickoústecku otevřelo unikátní Expozici finanční stráže v podzemí

V historicky památných dnech měsíce října se uskutečnilo slavnostní otevření  expozice s názvem FINANČNÍ STRÁŽ RČS 1918-1948 s výrazným podtextem: „Kdo zradil – toho zrada čeká, kdo zrazen – ten ve cti bude žít“.
     Expozici připravilo Muzeum čs. opevnění z let 1935 – 38, v Pěchotním srubu K-S 14 „U cihelny“ v Králíkách.
     Slavnostní vernisáž za přítomnosti vedení města, zastoupeného starostkou Janou PONOCNOU proběhla před samotným srubem K-S 14 a zúčastnili se ji zajímavé osobnosti Pardubického kraje. Krajský radní Bc. Miloslav MACELA, který převzal na výstavou záštitu a vedoucí odd. kultury a památkové péče Ing. Milada Valečková. K zajímavým hostům patřil starosta města Žamberka Ing. Jiří Dytrt a Ing. Jaroslav Beneš, autor knihy Finanční stráž Československá 1918-48 a Stráž obrany státu.  Vedoucím partnerské delegace Slovenského spolku colníkov byl Mgr. Jozef Vaško s kolegy Mgr. Marcelem Šejvlem a zástupcem Colnice Žilina mjr. Ing. Marcelem Šuštiakem.   Úvodní slovo přednesl ředitel Muzea čs.opevnění z let 1935-38, Pěchotního srubu K-S 14 „U cihelny“ Ing. Richard M. Sicha, který informoval přítomné o náročné tvorbě expozice a mezinárodní spolupráci Muzea. Poté promluvil pan radní Macela a paní starostkou Janou Ponocnou. Závěr vystoupení patřil Mgr. Jozefu Vaškovi ze Spolku colníkov SR a Mgr. Martinu Šestákovi předsedovi Klubu celníků Orlicko, který je znám veřejnosti z „velké“ Cihelny. Mgr. Vaško hovořil o významu dobrovolnické práce v rámci Muzea K-S 14 z hlediska regionu a o společných dějinách obou národů.
          Finanční stráž, jejímž prioritním úkolem byla již od dob Rakousko-Uherska ochrana zemských hranic, sehrála důležitou úlohu také v kritické době ohrožení republiky v předmnichovském období a někteří její příslušníci se později v období okupace zapojili do II. čs. odboje.
     Samotná výstava popisuje osudy příslušníků této dnes již neexistující ozbrojené složky a je jedinečnou v celé České republice. Muzejní pracovníci ji v pevnosti připravovali ve spolupráci s dalšími českými muzei a partnery ze Slovenska tři roky. Zvláště potěšitelná je česko - slovenská spolupráce s Klubem celníků Orlicko a Spolkom colníkov SR. 
     Expozici, která je umístěna v podzemní části objektu, dominují pamětní desky s jednačtyřiceti jmény zavražděných nebo padlých příslušníků FS v bojích s henleinovci v letech 1938-39. Obě zúčastněné složky  uctili památku padlých kolegů připevněním pietních stuh na věnce pod pamětními deskami s jejich jmény.
     Autorem desek, které zdobí plastika československého lva, je brněnský sochař Ondřej Štoček. Autory scénáře a libreta jsou pracovníci muzea ing. Richard M. Sicha a Jiří Panuš, členové občanského sdružení VHK Erika Brno, které před lety muzeum zřídilo. Expozice vznikla ve spolupráci se Západočeským muzeem v Plzni, Krkonošským muzeem ve Vrchlabí. Policejním muzeem v Praze a Regionálním muzeem a galerií v Jičíně.
     Muzeum K-S 14 "U cihelny" patří k významným pevnostním muzeím Pardubického kraje a zabývá se historií obrany čs. státu a historií jeho bezpečnostních složek (blíže: http://militaryclub.info/cihelna).

Jiří Panuš, kurátor sbírek

Plakát

 

 

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Náměty posílejte nejpozději do 27. listopadu 2023

Termín pro podání žádostí je do 31. března 2023

1.–3. listopad 2022 v Multifunkční kulturní centrum v Hlinsku

4. listopadu 2021 v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.

nahoru

Jak zjistit novinky z oblasti muzejnictví?

Chcete se dozvědět, ve kterém muzeu nebo galerii hledají nové zaměstnance, jaké zajímavé publikace v oboru právě vyšly, anebo jaké putovní výstavy nabízejí české muzejní instituce k zapůjčení? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Muzejní aktuality Kontaktujte nás