Asociace muzeí a galerií ČR - Dění v oboru
20. 11. 2009

Národní muzeum - České muzeum hudby nabízí putovní verzi výstavy Fenomén Martinů

K 50. výročí úmrtí skladatele Bohuslava Martinů připravilo Národní muzeum – České muzeum hudby v Praze velkoryse koncipovaný výstavní projekt s názvem Fenomén Martinů.

Výstava byla uspořádána v rámci předsednictví České republiky v Radě Evropské unie a jako součást mezinárodního projektu Martinů Revisited. V Českém muzeu hudby v Karmelitské ulici byla přístupná od května do října 2009.

Tato výstava má i svou putovní verzi, kterou již shlédli návštěvníci v Bruselu, Paříži, Berlíně, Lucemburku a Varšavě. „Cestovní“ verze se skládá z devíti audiovizuálních boxů skříňového typu. Každý z nich je vybaven obrazovkou, na níž je možné sledovat cca čtyřminutový audiovizuální program (autoři Martin a Marcel Steckerovi). Pro intimitu poslechu a s respektem k okolí používá návštěvník připojená sluchátka a je pohodlně posazen na židličce, umístěné v každém boxu. Na postranních stěnách buněk visí panely s kombinací textu a obrazového materiálu (korespondence, skladatelovy vlastní karikatury, dobové tisky a fotografie, plakáty z premiér atd.). K dispozici je anglická, francouzská, německá a česká verze.

První dva boxy jsou věnovány životu Bohuslava Martinů. Dalších sedm buněk se zabývá jeho tematicky uspořádanými díly (první balety, první opery atp.) nebo významnými operami (Julietta, Řecké pašije). Výstavu doplňuje pět autentických divadelních kostýmů z uvedení oper a baletů Martinů v Národním divadle a Státní opeře v Praze. Divadelní maketa scény Františka Tröstra k opeře Mirandolína připomíná světovou premiéru této opery v Národním divadle v Praze v roce 1959.

Výstava je variabilní: boxy 120 cm široké, 35 cm hluboké a 240 cm vysoké lze sestavovat mnoha způsoby. V menším prostoru mohou být instalovány jen některé z boxů, nebo samostatně část životopisná. Výstavu zapůjčí České muzeum hudby zdarma, vypůjčitel si zajistí převoz.

V případě zájmu kontaktujte komisařku výstavy dr. Janu Vojtěškovou, tel.: +420 257 257 727, jana_vojteskova@nm.cz

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Náměty posílejte nejpozději do 27. listopadu 2023

Termín pro podání žádostí je do 31. března 2023

1.–3. listopad 2022 v Multifunkční kulturní centrum v Hlinsku

4. listopadu 2021 v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.

nahoru

Jak zjistit novinky z oblasti muzejnictví?

Chcete se dozvědět, ve kterém muzeu nebo galerii hledají nové zaměstnance, jaké zajímavé publikace v oboru právě vyšly, anebo jaké putovní výstavy nabízejí české muzejní instituce k zapůjčení? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Muzejní aktuality Kontaktujte nás