Asociace muzeí a galerií ČR - Dění v oboru
11. 1. 2010

Nabídka na spolupráci na výstavním projektu: Kováři a podkováři v Čechách a na Moravě

Autor: Technické muzeum v Brně – PhDr. Petra Mertová, Ph.D.

Forma projektu: výměnná výstava. 1. etapu tvoří výstava ve spolupracující instituci za použití libreta k výstavě a exponátů z fondu Technického muzea v Brně. 2. etapou je výstava exponátů nebo historických fotografií z fondu spolupracující instituce v expozici kovářství v kulturní památce Kovárna v Těšanech, spravované Technickým muzeem v Brně.  

Obsah výstavy: Cílem výstavy je přiblížit veřejnosti jednoduchou a názornou formou získání a zpracování kovového materiálu ve fázi řemeslné formy výroby v Českých zemích a na Moravě. Představeny budou technologické postupy zpracování kovů od starověku až po současnost. Důraz je kladen na historické mezníky, které formovaly výrobu železa, oceli a litiny. Výstava představí i výsledky experimentálních taveb železné rudy, které se každoročně konají v Areálu technických památek Františčina Huť v Josefovském údolí, workshopů Damask a soutěží Mladý těšanský kovář konaných v kovárně v Těšanech. Dále jsou prezentovány výtvarné památky zachycující kovářské či jiné řemeslo s vazbou na zpracování kovového materiálu (zámečnictví, platnéřství, nožířství, ciselérství apod.) v předcházejících staletích. Návštěvník se seznámí základními technologickými postupy, kovářským a podkovářským nářadím a typickými kovářskými výrobky. Výstava se také zabývá kovářstvím jako řemeslem v jeho cechovní i živnostenské formě na území, v němž leží spolupracující muzeum. Ve zkratce budou návštěvníku představeni někteří kováři, kteří působili nebo působí v regionu spolupracující instituce, a kovářské výrobky z depozitáře místního muzea.

Cílovou skupinou výstavy a doprovodného programu jsou děti školního věku, rodiny s dětmi a senioři.

Výstava je rozdělena do několika navazujících částí:
– historie získávání a zpracování rudy
– způsob zpracování železa, oceli a litiny
– historie kovářského řemesla v Čechách a na Moravě
– historie kovářského řemesla v regionu
– kovářská technologie
– kovářské pomůcky
– kovářské výrobky
– interaktivní doprovodné programy

Po osobní dohodě možné výstavu rozšířit o více 3D předmětů z fondu Technického muzea v Brně.  

Kontakt pro případné zájemce: PhDr. Petra Mertová, Ph.D. mertova@technicalmuseum.cz, 541421428, 732264594. Podmínky zápůjčky budou sděleny po osobním jednání.

K tisku   (27 kB)

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Náměty posílejte nejpozději do 27. listopadu 2023

Termín pro podání žádostí je do 31. března 2023

1.–3. listopad 2022 v Multifunkční kulturní centrum v Hlinsku

4. listopadu 2021 v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.

nahoru

Jak zjistit novinky z oblasti muzejnictví?

Chcete se dozvědět, ve kterém muzeu nebo galerii hledají nové zaměstnance, jaké zajímavé publikace v oboru právě vyšly, anebo jaké putovní výstavy nabízejí české muzejní instituce k zapůjčení? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Muzejní aktuality Kontaktujte nás