Asociace muzeí a galerií ČR - Dění v oboru
11. 2. 2010

Muzejní knihovna Silesia otevírá po dlouhodobé rekonstrukci své brány veřejnosti

Tisková zpráva

Ve středu 17. února 2010 v 11 hodin proběhne slavnostní otevření Muzejní knihovny Silesia v Českém Těšíně, která se v průběhu roku 2009 plně přenesla do 21. století. Díky štědré státní dotaci, zajištěné na návrh Ing. Karla Sehoře, poslance Parlamentu České republiky, byly postupně vytvořeny moderní, kvalitní a v dnešní době nejideálnější podmínky pro uchovávání, zpracování a zpřístupňování knihovních fondů a služeb. Knihovní depozitáře byly vybaveny pevnými a mobilními regály, které zajistí absenci rizika poškození sbírek a navýší dosavadní úložné prostory. Regály jsou vybaveny prachotěsnými doplňky. Úložná délka polic regálů nyní činí bezmála 550 běžných metrů. Realizací této investice se zrychlí transport dokumentů badatelům. S novinkami v depozitářích knihovny souvisí také pořízení klimatizačních jednotek (odvlhčovače, zvlhčovače), zajišťujících stabilní klimatické poměry s přihlédnutím k charakteru a potřebám uchovávaných fondů. Pro kancelář a badatelnu byl vyroben moderní, funkční nábytek i regály pro příruční fond a dočasné uložení rezervovaných dokumentů. Nezbytnou součástí změn bylo rovněž zajištění nového technického vybavení (PC, hardware, software). Významným krokem k digitalizaci knihovních sbírek a jejich ochrany pro další generace byl nákup profesionálního knižního skeneru Book Eye, který je šetrný k rozměrným knižním vazbám. Digitální formy vzácných dokumentů budou zpřístupněny na webových stránkách Muzea Těšínska nebo v badatelně muzejní knihovny. Nové knižní přírůstky jsou průběžné zpracovávány v programu Clavius, jehož nejnovější verze byla rozšířena o nové moduly rovněž v roce 2009. Starší přírůstky budou i nadále převáděny do elektronické databáze. Program Clavius umožní zpracovávání nového on-line katalogu, který uživatelům ulehčí orientaci v zásobě knihovny.

Celková revitalizace zařadila Muzejní knihovnu Silesia mezi nejšpičkovější pracoviště svého druhu v rámci Moravskoslezského kraje. Knihovna dlouhodobě spolupracuje s knihovnami v regionu a mimo něj (Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, Ústřední knihovna Slezského zemského muzea v Opavě, muzejní a městské knihovny a jiné.). V rámci zahraniční spolupráce jsou našimi významnými partnery v Polsku Książnica Cieszyńska v Těšíně, knihovna Muzea Śląskiego v Katovicích a na Slovensku Čaplovičova knižnica v Dolním Kubíně. Knihovna se i nadále podílí na přípravě výstav, přednášek pro školy i veřejnost, projektů a akcí Muzea Těšínska, které sehrává v mnoha ohledech nezastupitelnou úlohu v multikulturním a multietnickém regionu, kterým je Těšínské Slezsko.

Muzejní knihovna Silesia je nedílnou součástí Muzea Těšínska v Českém Těšíně a veřejnosti slouží od padesátých let 20. století. Vznikla postupným sloučením několika původně samostatných knižních fondů a v současnosti čítá více než 27 000 svazků. Zásoba knihovny Silesia byla rozdělena na sbírkové a nesbírkové fondy. Sbírkové fondy jsou vedeny v Centrální evidenci sbírek Ministerstva kultury České republiky a čítají více než 17 500 svazků. Významnou součástí sbírkového fondu je rozsáhlý soubor tisků slavného  těšínského rodáka a evangelického kněze Jiřího Třanovského (1592–1637), dále pak sbírka kramářských tisků, vzácná kolekce plebiscitních tiskovin z období dělení Těšínska mezi Československo a Polsko v letech 1918–1920 a rozsáhlý soubor českých, polských i německých silesiak. Své místo zde rovněž nalezly staré tisky a rukopisy různorodého obsahu, torzo bibliotéky zámku v Ropici s odbornou a zábavnou literaturou z 18.–19. století, poutní a svaté obrázky, vzácné a regionální tisky od 19. století do současnosti, adresáře, kalendáře, učebnice, pozůstalosti někdejších muzejních pracovníků a významných regionálních osobností. V roce 2001 byl vyčleněn další sbírkový fond shromažďující knižní produkci týkající se Těšínského Slezska po obsahové i autorské stránce a rovněž regionální periodika. Tento fond je průběžně rozšiřován  formou nákupů, darů (pozůstalosti, rukopisy a strojopisy) a výměny. Vedle sbírkových fondů je v knihovně průběžně vytvářen fond současné vědecké literatury, který slouží jak běžným návštěvníkům knihovny, tak odborným pracovníkům.

Muzeum Těšínska
Pražská 3/14
737 01 Český Těšín, Česká republika
tel. +420 558 761 212
e-mail: silesia@muzeumct.cz


Badatelské služby:
pondělí 7.30–11.00 h, 12.00–15.30 h
čtvrtek  7.30–11.00 h, 12.00–15.30 h
Návštěvy badatelny a objednávky publikací jsou možné pouze po předchozí domluvě na výše uvedeném kontaktu. 

Víte, že…

v Muzejní knihovně Silesia Muzea Těšínska mj. najdete


- více než 27 000 knihovních jednotek

- cenné historické fondy:

o staré tisky (katolické i evangelické postily a bible z 16. a 17. století, kroniky, topografie, kramářské tisky, kancionály)

o Tranosciana - rozsáhlou kolekci tisků těšínského rodáka a evangelického kněze Jiřího Třanovského

o torzo zámecké knihovny z Ropice (společensko-vědní a zábavná literatura z 18. a 19. století)

o plebiscitní tiskoviny z období sporu o Těšínsko 1918–1920

o  kalendáře, učebnice

o dobový tisk (noviny a časopisy od 19. století až po současnost)

o literaturu týkající se Těšínského Slezska z 19. a 20. století


- fond současné české i zahraniční (především polské, německé, slovenské a anglické) vědecké literatury

- bibliografii časopisu Těšínsko v tištěné a elektronické podobě

- digitalizovaný časopis Těšínsko


…a mnoho jiných informačních zdrojů

Aktuálně se v Muzejní knihovně Silesia zpracovává on-line katalog, který bude zpřístupněn v nejbližších letech. Naše knihovna poskytuje vedle prezenční výpůjční služby také meziknihovní výpůjčku, informační, kopírovací služby, výběrově rešeršní služby.


Text:

 Mgr. Gabriela Chromcová, vedoucí Muzejní knihovny Silesia
PhDr. David Pindur, zástupce ředitele Muzea Těšínska

 

Tisková zpráva  Dokument Word (41 kB)

Pozvánka na slavnostní otevření Dokument PDF  (208 kB)

 

 

 

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Náměty posílejte nejpozději do 27. listopadu 2023

Termín pro podání žádostí je do 31. března 2023

1.–3. listopad 2022 v Multifunkční kulturní centrum v Hlinsku

4. listopadu 2021 v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.

nahoru

Jak zjistit novinky z oblasti muzejnictví?

Chcete se dozvědět, ve kterém muzeu nebo galerii hledají nové zaměstnance, jaké zajímavé publikace v oboru právě vyšly, anebo jaké putovní výstavy nabízejí české muzejní instituce k zapůjčení? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Muzejní aktuality Kontaktujte nás