Asociace muzeí a galerií ČR - Dění v oboru
8. 4. 2011

Muzeum amatérského divadla v Miletíně bylo vykradeno

Umělecká hodnota exponátů ukradených v březnu neznámým zlodějem z Muzea českého amatérského divadla v Miletíně na Jičínsku činí nejméně 350.000 korun.
Po pachateli policie stále pátrá. Původní odhad hodnoty ukradených věcí hovořil o desítkách tisíc korun. Do muzea, které sídlí v miletínském zámku, se zloděj vloupal v době od 19. do 24. března.
Z expozice zloděj ukradl 30 centimetrů vysoké loutky cikána a kněžny a 15 centimetrů vysokého Jeníčka s Mařenkou. Dále vzal perokresbu v dřevěném rámu zobrazující pohled na miletínské náměstí o velikosti 75 krát 50 centimetrů od Jana Nepomuka Lhoty, dvě krabice s 38 dřevěnými figurkami z betléma a pět reliéfů z křížové cesty o velikosti 30 krát 38 centimetrů.
Ukradl také obraz nazvaný Richard Šantrůček v roli Karla XII., který byl v dřevěném rámu o velikosti 70 krát 100 centimetrů. Odcizená díla pocházejí z 19. století. Jičínští kriminalisté žádají veřejnost o pomoc při pátrání po odcizených exponátech.
Muzeum bylo otevřeno v roce 2006. Vystavuje například unikátní sbírku malovaných opon či makety postav z vybraných inscenací.

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Náměty posílejte nejpozději do 27. listopadu 2023

Termín pro podání žádostí je do 31. března 2023

1.–3. listopad 2022 v Multifunkční kulturní centrum v Hlinsku

4. listopadu 2021 v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.

nahoru

Jak zjistit novinky z oblasti muzejnictví?

Chcete se dozvědět, ve kterém muzeu nebo galerii hledají nové zaměstnance, jaké zajímavé publikace v oboru právě vyšly, anebo jaké putovní výstavy nabízejí české muzejní instituce k zapůjčení? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Muzejní aktuality Kontaktujte nás